Pengenalan kepada Seruling

Seruling ni merupakan salah satu instrumen tiupan.

Cina dizi
India bansuri
Turki ney
Timur tengah kawala
Indon suling
English flute
Nama melayu dia seruling.

Hakikatnya semua adalah seruling, samada 6/8 lubang. Seruling ini ada buluh ada besi. Yang hal flute besi western punya tu aku tak tahu. Kosong. Kalau hal seruling buluh ni boleh share sikit-sikit.


seruling,dizi,bansuri,kawala,ney,buluh,pvc
Ni antara jenis seruling yang aku ada

seruling buluh,gaban merah,seruling
Embouchure(lubang tiupan)
6 lubang,buluh,seruling
Scale

Setiap satu key seruling mewakili 1 scale major pada Circle of Fifth.

Yang paling luar merupakan key major yang corresponding dengan minor
Diagram ni memudahkan kalau nak main lagu apa pakai key apa. Contoh lagu Projector - Sudah Ku Tahu digubah dalam key Am. Jadi nak tiup melodi dia kat seruling pakai key C. Haa...mudah kan guna dia. Tapi kalau ada gitar tak payah rujuk circle ni, kat gitar ada cara dia dan sangat mudah.

Baru pengenalan.

Catat Ulasan